top of page
  • Writer's pictureBob Wisman

Waar was nou de ballenbak?

Updated: Aug 25, 2022

Afgelopen zaterdag kwamen zo’n 700 bezoekers af op zo goed als uitverkocht Strandverblijf. Ik zag veel nieuwe gezichten, maar ook veel bekenden van het eerste uur. Geweldig om iedereen weer te zien en te spreken. Tijdens en na het feest viel het me op dat er telkens weer één terugkerend onderwerp was: de ballenbak, of beter gezegd… de afwezigheid van de ballenbak.


In deze blog neem ik jullie mee in de keuzes die zijn gemaakt met betrekking tot het randprogramma van deze editie.


Laten we eerst terug gaan in de tijd. In november dit jaar is het alweer 10 jaar geleden dat ik mijn eerste Dagverblijf organiseerde. Destijds waren er, buiten het festivalseizoen om, geen feesten die op zaterdagmiddag 14.00 uur al begonnen. Om bezoekers zo vroeg mogelijk te laten komen en de gezelligheid op gang te krijgen bedacht ik allerlei gekke dingen, waaronder een ballenbak op de dansvloer. De uitbater van mijn eerste feest verklaarde mij voor gek, maar gaf mij het voordeel van de twijfel. Een ballenbak op de dansvloer was een feit en groeide al gauw uit tot een icoon en hét handelsmerk van Dagverblijf.


Naast de ballenbak paste er ook nog wel een springkussen in de tuin van de club en voor ik het wist mondde dit idee in 2014 en 2015 uit tot meerdere springkussenfestival (alleen voor volwassenen) waar in totaal zo’n 20.000 bezoekers op af kwamen.


Toen de ballenbakmania over zijn hoogtepunt heen was ben ik mij weer gaan concentreren op mijn liefdesbaby Dagverblijf. Om het concept naar een hoger niveau te tillen ben ik op zoek gegaan naar partners. Deze vond ik in Paul en Ro (DJ Roberto DaVinci) die samen met een handvol freelancers de mooiste events hebben neergezet, waaronder de laatste Strandverblijf editie in 2019. De ballenbak en springkussens zijn tot dusver gebleven maar bleken telkens weer letterlijk en figuurlijk de energielek te zijn voor mens, milieu en stroomvoorzieningen.


En dan komt Corona om de hoek kijken. Horecalocaties en strandtenten gaan dicht of worden verkocht en wisselen van eigenaar. De deals en draaiboeken die je hebt kunnen de prullenbak in. Je vaste crew gaat andere dingen doen. Weer op zoek naar nieuwe locaties, weer opnieuw het wiel uitvinden. Je bent weer terug bij af.


Mijn ballenbak (ja, het was mijn eigen ballenbak) met wie je een jarenlange haat-liefde verhouding hebt opgebouwd, staat dan ineens eenzaam en verlaten te verschimmelen in een tochtig magazijn in Zaandam. Met pijn in mijn hart heb ik daarom afstand gedaan van de ballenbak. Dat voelt eerst wat ongemakkelijk maar uiteindelijk is het idee om nooit meer na afloop van een evenement de ballen van de ballenbak bij elkaar te hoeven rapen best prettig. Mooi was die tijd toen we met vier man midden in de nacht een plastic gedrocht van tientallen kilo’s doordrenkt met bier oprolden om het vervolgens tientallen meters door het mulle zand te slepen.


Maar goed, de ballenbak en springkussens, jullie hebben ze gemist en dat snap ik als geen ander. Het was ook even wennen. Of ze nog ooit terugkomen op mijn events betwijfel ik. Genoeg partijen die ze verhuren maar ik sta helaas bij de meesten op een zwarte lijst omdat ze nog ballen (plastic ballen) van me te goed hebben. Blijkbaar verhuren ze toch liever aan kinderpartijtjes. Mocht er iemand zich bij mij melden die vrijwillig projectmanager ballenbak wil worden dan is er zeker hoop.


Komt er dan (n)iets terug in ruil voor de ballenbak? Zeker wel! Het is deze (eerste) editie op een nieuwe locatie na corona simpelweg nóg niet gelukt om met de beschikbare middelen hetzelfde randprogramma neer te zetten als dat misschien gewend was. Ook waren een aantal acts zoals bijvoorbeeld Ome Cor gewoon niet beschikbaar voor deze editie.


Tot slot; ik luister graag naar jullie tips en feedback, bedankt hiervoor. Het geeft mij richting en motiveert enorm om hét ultieme strandfeest voor jullie te mogen organiseren.


Tot volgend jaar!


Groet,


Bob


Ps. Lijkt het je leuk om deel uit te maken van Strandverblijf en te helpen bij bijvoorbeeld de op- en afbouw of het tot stand komen van het randprogramma? Meld je dan via info@hetdagverblijf.nl


182 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page